Glavni ravnatelj dr. sc. Damir Šantek sudjelovao je na online konferenciji „ISPU - digitalnim uslugama do kvalitetnijeg prostornog planiranja i gradnje“

  • Slika /slike/Vijesti/Online konferencija/ISPU.jpg
  • Slika Dr. sc. Damir Šantek na panel raspravi.
  • Slika print screen prezentacije
  • Slika Dr. sc. Damir Šantek na panel raspravi pokazuje Brošuru DGU.
  • Slika Vizual panela
  • Slika Print screen prezentacije MGIPU.
  • Slika Dr. sc. Damir Šantek na panel raspravi.

Dana 18. prosinca 2020 . god., u okviru online konferencije, u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, održana je i panel rasprava na kojoj je sudjelovao glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod.

Uz glavnog ravnatelja dr. sc. Damira Šanteka na panel raspravi sudjelovali su i g. Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu, gđa  Nina Dražin Lovrec, predsjednica HKI građevinarstva, gđa  Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata i g Adam Agotić, član Upravnog odbora i predsjednik Odbora za etiku, stručna pitanja i propise Hrvatske komore inženjera geodeta.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave naglasio je važnost digitalizacije cjelokupne politike planiranja prostora te je istaknuo kako su geoprostorni podaci Državne geodetske uprave (DGU) osnova digitalne transformacije u cilju upravljanja prostorom. Pri tome je dodao kako su u DGU u posljednjih nekoliko godina uloženi veliki napori upravo u smjeru digitalizacije, a što se ogleda u razvoju niza portala i aplikativnih rješenja koje je razvila DGU od kojih je osobito istaknuo portal Katastar u pokretu, dostupan putem poveznice, www.katastar.hr, te projekt Sustava digitalnog geodetskog elaborata (SDGE). 

Također je prenio zaključke sa sastanka koji je održan tijekom prosinca 2020. god., s glavnom tajnicom i izvršnom direktoricom Eurogeographics-a, gđom Léom Bodossian te je naglasio kako su pojedini projekti koje je DGU razvila u proteklo vrijeme primijećeni od strane Eurogeographics-a kao kvalitetni projekti te kao primjer dobre prakse, a to su portal GeoHrvatska (www.geohrvatska.hr) i SDGE. 

Nadalje, sudionici konferencije pozitivno su se osvrnuli i na projekt homogenizacije katastarskih planova koji je Državna geodetska uprava provodila proteklih godina.

Sve proizvodi i usluge koje je Državna geodetska uprava razvila /unaprijedila u razdoblju od 2016. god., do 2020. god., objavljene su u digitalnoj Brošuri Državne geodetske uprave a koja je dostupna putem poveznice. Online konferencija prenosila se putem you tube kanala.

Pisane vijesti