Nastavlja se s katastarskim izmjerama u Karlovačkoj županiji u okviru Godišnjeg programa katastarskih izmjera

  • Slika /slike/Vijesti/Višegodišnji_program/2024/Duga Resa4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave danas je prisustvovao sastanku u Karlovačkoj županiji povodom pokretanja radova na katastarskoj izmjeri k.o. Mrzlo Polje Mrežničko vrijednih 265 tisuća eura.

Sastanku je prisustvovala i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin koja je istaknula kako su uređene zemljišne knjige preduvjet razvoja i investicija te se zahvalila svim angažiranim službenicima katastra i sudova na predanom radu i trudu. Također je naglasila kako kapaciteti lokalnih jedinica nisu svuda jednaki i da je zato ovaj program Vlade RH odličan. "Od 2017. godine pratimo jedinice lokalne samouprave u sufinanciranju dijela provođenja katastarskih izmjera te smo u tok dijelu izdvojili više od 355 tisuća eura. Karlovačka županija će i dalje biti podrška kroz svoje službe." naglasila je.

Glavni ravnatelj Antonio Šustić istaknuo je kako se provedbom katastarskih izmjera osiguravaju ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj koji su nužni za prijavu na različite natječaje, nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, privlačenje investicija, za poslove zaštite prirode i okoliša te održiv razvoj.

Radovi na katastarskoj izmjeri dijela katastarske općine Mrzlo Polje Mrežničko obuhvaćaju površinu od 258 ha s 1793 katastarskih čestica. Podatak da zadnja katastarska izmjera ove katastarske općine potječe iz vremena Austro-Ugarske naglašava značaj samog projekta. Potreba za pokretanjem nove katastarske izmjere je proizašla prvenstveno zbog različite evidencije katastra i zemljišne knjige, nesklada stvarnog stanja s postojećim evidencijama te mnogobrojni neriješeni imovinsko - pravni odnosi koji nositeljima prava otežavaju upravljanje nekretninama u njihovom vlasništvu, naglašavaju i u pozivu na javnu tribinu na stranicama Grada Duga Resa.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Grada Duga Resa Tomislav Boljar, pročelnik Upravnog odjela Grada Duga Resa Mladen Rakočević, pročelnica Područnog ureda za katastar Karlovac Dijana Vidas, voditelj odjela za katastar nekretnina Duga Resa Mladen Osredečki, sudac Općinskog suda u Karlovcu Tomislav Maras i predstavnici tvrtke izvođača radova Geodist d.o.o. Zagreb.

Ovom je prilikom otkrivena i ploča kojom se obilježio početak katastarske izmjere. Za uspješnu provedbu projekta od iznimne važnosti je aktivno sudjelovanje, stoga se porukom „Budite aktivan sudionik katastarske izmjere“ pozivaju sve osobe na područjima na kojima se provodi katastarska izmjera da se odazovu pozivu Državne geodetske uprave te se time osigura da i vaše nekretnine imaju „čiste papire“. 

 

Pisane vijesti