Održan VI. Kongres sudskih vještaka i procjenitelja s međunarodnim učešćem

  • Slika /slike/Vijesti/Kongres/Kongres.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. sudjelovao je na VI. Kongresu sudskih vještaka i procjenitelja s međunarodnim učešćem koji je održan od 4. do 5. listopada 2019. godine.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović kongres je organiziran kako bi doprinio što učinkovitijoj razmjeni stručnih mišljenja predstavnika zakonodavne i sudbene vlasti.
 
U zborniku radova ovog kongresa objavljen je članak Kvaliteta digitalnih katastarskih podataka, rad grupe autora, koji u svom radu iznose pregled najvažnijih aktivnosti koje se danas odvijaju u katastarskom sustavu Republike Hrvatske.
Prepoznati kvalitetu digitalnih katastarskih podataka (primjerice godina i način nastanka, mjerilo, način održavanja, povijest promjena i dr.) jedna je od ključnih kompetencija koja se očekuje od geodetskih stručnjaka odnosno sudskih vještaka za geodeziju. Nerazumijevanjem, odnosno korištenjem katastarskih podataka bez znanja i uvažavanja činjenica o kvaliteti podataka mogu se donijeti krivi zaključci, a rezultat mogu biti nepotrebni sporovi i/ili štete za stranke.
 
Cijeli članak Kvaliteta digitalnih katastarskih podataka možete pročitati ovdje.

Pisane vijesti