Održana Generalna skupština Europskog vijeća geodeta – CLGE

  • Slika /slike/Vijesti/CLGE Generalna skupština 2024/zajednička_CLGE_Stavanger-0988.jpg
  • Slika
  • Slika

Generalna skupština Europskog vijeća geodeta - CLGE održana je od 10. do 12. listopada 2024. godine u norveškom gradu Stavangeru. U okviru Generalne skupštine, zamjenica glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Maja Pupačić, održala je zapaženu prezentaciju „Multi-Annual Cadastral Survey Program in Construction Areas for the 2021-2030 Period“.

U svom se izlaganju osvrnula na povijesni kontekst razvoja katastra u Republici Hrvatskoj, a naglasak je stavila na aktualni „Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. - 2030.“, kapitalni projekt koji se provodi u Republici Hrvatskoj, a donio ga je Hrvatski sabor. Istaknula je pozitivne gospodarske učinke Programa, prije svega na intenziviranje tržišta nekretnina i povećanje njihove vrijednosti na temelju uređenih katastarskih i zemljišno-knjižnih evidencija. Isto tako, naglasila je i pozitivne učinke na razvoj same geodetske struke.
 
Također, zamjenica Pupačić je sudjelovala na okruglom stolu održanom u sklopu Generalne skupštine, a čija tema je bila „Norveški katastar s komparativnim pogledom na okruženje”.
 
Europsko vijeće geodeta- CLGE na ovoj je Generalnoj skupštini izabralo novo predsjedništvo koje će u iduće četiri godine predvoditi g. Nicolas Smith iz Francuske. Podsjetimo, u prethodna dva mandata, ovu je važnu funkciju obnašao g. Vladimir Krupa iz Hrvatske. Njegovo je vodstvo obilježeno uključivanjem značajnog broja novih korporativnih i institucionalnih članova te stalnim nastojanjima za standardizacijom stručnih djelatnosti u europskim državama zbog čega su delegati njegov rad ocijenili iznimno uspješnim. Državna geodetska uprava čestita kolegi Vladimiru Krupi na značajnom doprinosu tijekom oba mandata.
 
U radu Generalne skupštine, u ime Državne geodetske uprave, koja je korporativni član CLGE-a, sudjelovali su zamjenica glavnog ravnatelja Maja Pupačić i dr.sc. Ilija Grgić, korespondent DGU-a prema CLGE-u. Sudjelovanjem na Generalnoj skupštini, Državna geodetska uprava predstavlja geodetske aktivnosti Republike Hrvatske europskoj stručnoj javnosti, jača suradnju s drugim sličnim institucijama u Europi te daje doprinos prepoznatljivosti i važnosti geodetske struke u Europi i svijetu.
 
O Europskom vijeću geodeta - CLGE
 
Europsko vijeće geodeta (The Comité de Liaison des Géomètres Européens - CLGE) osnovano je 1962. godine, a misija mu je zastupati interese geodetske struke u privatnom i javnom sektoru u Europi kroz promicanje i razmjenu tehničkog, znanstvenog, obrazovnog i organizacijskog znanja među članicama.

CLGE zastupa i promovira geodetsku struku u Europi kroz Stalni forum za geodetske izvoditelje u Europi, predanost suradnji i partnerstvu unutar struke u Europi, međunarodnu razmjenu znanja među stručnjacima, pružanje savjetodavnih usluga zemljama članicama, nacionalnim udrugama i Europskoj uniji te kontinuirano unaprjeđenje profesionalnih standarda u zemljama članicama.

Izvor fotografija: CLGE, DGU

Pisane vijesti