Prvi službeni rezultati satelitskih mjerenja na potresom pogođenom području

Slika /slike/Vijesti/Potres/gps.jpg

U razdoblju od 4. do 28. siječnja 2021. godine na potresom pogođenom području, službenici Državne geodetske uprave obavili su pripremne radnje i precizna kontrolna satelitska (GNSS) mjerenja na području gradova Gline, Petrinje i Siska.

Na temelju dobivenih rezultata GNSS mjerenja, obavljena je analiza pomaka na stalnim točkama geodetske osnove. Analizom koordinata stalnih točaka geodetske osnove prije i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju točke na području homogenog polja Petrinja i to sa srednjim vrijednostima pomaka 45 cm u smjeru jugoistoka, dok srednje vrijednosti pomaka za homogeno polje Glina iznose 10 cm u smjeru sjeverozapada odnosno 10 cm u smjeru istoka za područje homogenog polja Sisak. Također, utvrđen je visinski pomak od 10 cm (spuštanje tla) za područje homogenog polja Glina.

Izvješće o analizi rezultata preciznih geodetskih mjerenja o pomicanju zemljine kore na potresom pogođenom području, kao i pregledne karte položajnih i visinskih pomaka možete preuzeti na poveznici.

Stranica