Sastanak ravnatelja DGU-a i predsjednika HKOIG-a

Slika /slike/Pristup informacijama/Javna nabava.jpg

U petak, 21. rujna 2018. godine u prostorijama Državne geodetske uprave, održan je sastanak ravnatelja Državne geodetske uprave dr. sc. Damira Šanteka, dipl. ing. geod., načelnika Sektora za katastar nekretnina Antonia Šustića, dipl. ing. geod. i predsjednika Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije g. Vladimira Krupe, dipl. ing. geod.

Teme navedenog sastanka bile su aktualnosti u geodetskoj struci, te zadaće koje nam predstoje do kraja 2018. godine.
 
Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod., posebno je istaknuo trenutne aktivnosti Državne geodetske uprave na pripremi Konačnog prijedloga Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina i njegovom skorom upućivanju u daljnji postupak Vladi Republike Hrvatske. Također su razmijenjene sve informacije i aktivnosti vezane uz Sustav digitalnih geodetskih elaborata, od njegove pripreme te nakon stavljanja u produkcijski rad.
 
Razgovaralo se i o zajedničkim aktivnostima od osnivanja Povjerenstva za izradu Pravilnika o geodetskim elaboratima u lipnju 2017. god., u kojem povjerenstvu su na prijedlog Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije sudjelovali i članovi Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije, pa sve do njegovog konačnog donošenje i objave na mrežnim stranicama Državne geodetske uprave, dva mjeseca prije stupanja na snagu, sa svim pripadajućim tehničkim specifikacijama i predlošcima za izradu elaborata.
 
Iako Državna geodetska uprava nije neposredno zadužena za edukaciju osoba koje obavljaju stručne geodetske poslove, jer se ista provodi sukladno Programu stručnog usavršavanja kojeg donosi Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, bez obzira na navedeno, u cilju što brže i lakše prilagodbe osoba koje obavljaju stručne geodetske poslove, Državna geodetska uprava započela je s edukacijom za rad u Sustavu digitalnih geodetskih elaborata.
 
Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod., naglasio je da je Državna geodetska uprava za sve osobe koje obavljaju stručne geodetske poslove odredila termine radionica na cijelom području Republike Hrvatske. Prva takva radionica održana je u Područnom uredu za katastar u Rijeci u četvrtak, 20. rujna 2018. god., za osobe koje obavljaju stručne geodetske poslove sa područja Primorsko goranske županije. Plan je da se za sve osobe koje su podnijele zahtjev za odobrenje izdavanja korisničkog imena i lozinke edukacija izvrši u sljedeća dva i pol mjeseca u suradnji s Hrvatskom komorom ovlaštenih inženjera geodezije.
 
Nakon završetka pojedine radionice ovlaštenim osobama izdaju se korisnička imena i lozinke, temeljem podnesenih zahtjeva za izdavanje korisničkog imena i lozinke.
 
I bez izdanih odobrenja, osobe koje obavljaju stručne geodetske nisu blokirane u obavljanju svojih poslova jer je Pravilnikom o geodetskim elaboratima propisano da se elaborati mogu izrađivati i dalje u analognom obliku.
 
Do započinjanja korištenja Sustava digitalnih geodetskih elaborata korisnici mogu pristupiti sustavu i kao „gost“ korisnik sa korisničkim imenom i lozinkom „Gost“, za korištenje funkcionalnosti kontrole kvalitete grafičkog dijela geodetskog elaborata.
 
Do dobivanja korisničkih imena i lozinki ovlaštene geodetske tvrtke neometano mogu izrađivati geodetske elaborate i predavati ih u Područne ureda za katastar na cijelom području Republike Hrvatske. 

Pisane vijesti