Službeni početak katastarskih izmjera na području Dubrovačko-neretvanske županije

  • Slika /slike/Vijesti/Višegodišnji_program/2024/Dubrovnik2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 12. travnja 2024. godine potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine g. Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije g. Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika g. Mato Franković i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave g. Antonio Šustić su, zajedno s načelnicima Općine Trpanj i Općine Konavle, obilježili službeni početak katastarskih izmjera.

Katastarske izmjere provode se temeljem Godišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu na području katastarskih općina Blato, Đurinići, Trpanj i Donja Vručica za što je Vlada Republike Hrvatske, odnosno Državna geodetska uprava osigurala 5 milijuna eura.

Glavni ravnatelj je održao prezentaciju na temu katastarske izmjere kao mjere za učinkovito upravljanje i gospodarenje prostorom u okviru koje je naglasio važnost donošenja Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera od strane Hrvatskog sabora, odnosno Godišnjih programa od strane Vlade Republike Hrvatske kojima su stvoreni preduvjeti da država može osigurati ažurne i pouzdane katastarske i zemljišnoknjižne podatke koji su lako dostupni, koji pridonose vladavini prava i koji su pretpostavka za kvalitetno i učinkovito funkcioniranje tržišta nekretnina te pokretanje investicija i provedbu kapitalnih, razvojnih i infrastrukturnih projekata čime se stvaraju preduvjeti za efikasan gospodarski razvoj.

Prilikom obilježavanja službenog početka radova na katastarskim izmjerama svi prisutni su se usuglasili da sređeno zemljišnoknjižno i katastarsko stanje omogućava raspolaganje sa stvarnim podacima o nekretninama pa i u dijelu naplate komunalnih potraživanja, a čiji novac ide u proračun jedinica lokalne samouprave kao i da bitno utječe na realizaciju infrastrukturne i razvojnih projekata koji se pokreću na području županije.

Pisane vijesti