U Sustav katastra infrastrukture uvezeno preko 1,5 milijuna objekata infrastrukture

Slika /slike/Vijesti/PROMO/SKI-750x500px.jpg

Uspostavom Sustava katastra infrastrukture (SKI) u kolovozu 2020. godine u sustav su uneseni podaci za područje triju županija (Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske te Grada Zagreba). Kroz 7 vrsta infrastruktura (elektroenergetska, elektroničko-komunikacijska, toplovodna, plinovodna, naftovodna, vodovodna i odvodna) te s pripadajućih 105 vrsta objekata u sustav je uvezeno preko 1,5 milijuna objekata te 18 milijuna atributa.

Državna geodetska uprava nadležna je za osnivanje, vođenje i održavanje katastra infrastrukture, a ujedno je i jedinstvena informacijska točka koja podatke o infrastrukturi i obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima stavlja na raspolaganje.

Uspostavom jedinstvenog Sustava katastra infrastrukture za područje cijele Republike Hrvatske te osiguravanjem dostupnosti podataka o postojećoj infrastrukturi i tekućim ili planiranim građevinskim radovima kroz jedinstvenu informacijsku točku (JIT) povećala se učinkovitost korištenja postojeće infrastrukture, smanjili su se troškovi i otklonile zapreke prilikom izvođenja novih građevinskih radova. Također su se smanjili troškovi uzrokovani izravnim i neizravnim štetama prilikom izvođenja radova. Dijeljenje podataka o infrastrukturi digitalnim putem osiguralo se za sve korisnike koji u svojim poslovnim procesima trebaju podatke o infrastrukturi.

Državna geodetska uprava provodi daljnje aktivnosti na uspostavi Sustava katastra infrastrukture za područje cijele Republike Hrvatske.

 

Sustavu možete pristupiti putem adrese ski.dgu.hr.



Pisane vijesti