Započele katastarske izmjere na području općina Sibinj, Oriovac i Brodski Stupnik

  • Slika /slike/Vijesti/Višegodišnji_program/2024/SIBINJ/DSC_0474.JPG
  • Slika Sastanak, otvorenje katastarskih izmjera, izvor: Posavska Hrvatska
  • Slika Sastanak, otvorenje katastarskih izmjera, izvor: Posavska Hrvatska
  • Slika Otvorenje katastarskih izmjera, izvor: Posavska Hrvatska
  • Slika Otvorenje katastarskih izmjera, izvor: Posavska Hrvatska

U okviru provedbe Godišnjeg programa katastarskih izmjera za 2024. godinu, u petak 12. srpnja 2024. godine, otvoreni su radovi na području tri općine Brodsko-posavske županije. Riječ je o općinama: Sibinj (za dio katastarske općine Sibinj), Oriovac (za dio katastarske općine Oriovac) i Brodski Stupnik (za dio katastarske općine Brodski Stupnik i dio katastarske općine Lovčić). U ove četiri katastarske općine, izmjerom će se obuhvatiti 6169 katastarskih čestica, odnosno ukupno 973 hektara građevinskog područja.

Radove su otvorili načelnica sektora za katastarski sustav Branka Vorel Jurčević ispred Državne geodetske uprave i ispred jedinica lokalne samouprave načelnik Općine Sibinj Josip Pavić.
Svečanom otvorenju radova prisustvovali su i pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Brodsko-posavske županije Leo-Mario Pavić, pročelnik Područnog ureda za katastar Slavonski Brod Ivica Stipetić te predstavnici geodetskih izvoditelja.

Katastarska izmjera i obnova zemljišne knjige za spomenute katastarske općine provodi se u okviru Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja 2021. - 2030. Prisutni su se složili kako je riječ o vrijednom desetogodišnjem projektu čije su koristi za lokalnu zajednicu višestruke i do punog će izražaja doći u idućim godinama. Provedbom projekta omogućit će se transparentnost vlasništva nad nekretninama te pravna sigurnost za ulagače. „Ažurno i točno stanje u  katastru i zemljišnim knjigama, učinit će ovo područje konkurentnijim za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije te privlačnijim investitorima za buduće razvojne i infrastrukturne projekte“, istaknuo je županijski pročelnik Leo-Mario Pavić.

Stoga je važno da se građani, na područjima na kojima se katastarske izmjere provode u okviru Godišnjeg programa, odazovu pozivu Državne geodetske uprave i da geodetima na terenu pokažu granice svojih parcela jer će to stanje biti osnova za uspostavu novog katastra i zemljišne knjige. Iz DGU-a ističu kako se izmjere na terenu provode isključivo u katastarskim općinama obuhvaćenima aktualnim Godišnjim programom objavljenim na mrežnim stranicama visegodisnjiprogram.dgu.hr. Godišnji se programi planiraju krajem godine - u suradnji s jedinicama lokalne samouprave - a provode u idućoj godini.

Izvor fotografija: Posavska Hrvatska

Pisane vijesti