Program za upotrebu podataka geoida i transformaciju koordinata

T7D grid model

T7D grid model službeni je model za transformaciju koordinata u Republici Hrvatskoj Odlukom Državne geodetske uprave od 31.3.2011. Transformacija između nasljeđenih (HDKS/GK s temeljnim elipsoidom Bessel 1841 i visinama u sustavu Trst) i novih službenih referentnih sustava (HTRS96/TM s temeljnim elipsoidom GRS80 i visinama u sustavu HVRS71) obavlja se preko GRID transformacijskog modela. U modelu se koriste jedinstvenih 7 transformacijskih parametara za teritorij cijele Hrvatske izračunati temeljem 5034 identičnih točaka, grid distorzija i modela geoida HRG2009.
 
Službeni model geoida HRG2009 implementiran je u T7D program i omogućava jednostavan prijelaz iz elipsoidnih u ortometrijske visine, dok je model transformacije HTMV2009 korišten za transformaciju iz starog u novi sustav visina i obrnuto: Trst ↔ HVRS71.
 
Unutarnja ocjena točnosti T7D modela (3D) iznosi ± 0.058 m, dok je unutarnja ocjena točnosti visina iz modela geoida HRG2009 = ± 0.027 m.
Za korisnike su razvijene dvije T7D aplikacije - desktop i web koje omogućavaju službenu grid transformaciju pojedinačnih koordinata odnosno liste koordinata (TXT, LST, ASCII). U programu je moguće obavljati 5 različitih međudatumskih transformacija: ITRF2005, ITRF2000, ITRF94/96/97, HTRS96/ETRS89, HDKS u svim smjerovima. Unutar ponuđenih datuma moguće je koristiti 5 različitih zapisa koordinata: ravninske yxH/ENH, kartezijeve XYZ i elipsoidne u seksagezimalnom DMS / decimalnom DEG / GON lučnom formatu.
 
Izdavanje podataka
 
Pristup T7D korisničkim aplikacijama (desktop i web) omogućen je podnošenjem Zahtjeva u Državnu geodetsku upravu. 
Korištenje se ne naplaćuje izuzev propisane upravne pristojbe vezane za postupanje po zahtjevu.
Za T7D desktop aplikaciju potrebno je obaviti instalaciju programa koji se dobiva na CD-u te poslati serijski broj programa putem e-maila ogr@dgu.hr u Državnu geodetsku upravu na osnovu kojega se korisniku dodijeljuje registracijski broj.

Za T7D web aplikaciju, programu se pristupa putem Geoportala DGU ili na web adresi: http://t7d.dgu.hr.
 
Na temelju Zahtjeva upućenog Državnoj geodetskoj upravi korisniku će se dodijeliti korisničko ime i zaporka za pristup T7D web aplikaciji.