Na području Grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije započeo Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja

  • Slika /slike/Vijesti/Katastarska izmjera/2023/petrinja/Petrinja_Sustic_Bacic.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 07. veljače 2023. godine započeo je Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. svečanim otvorenjem radova u Petrinji. Grad koji je najteže pogođen razornim potresom 2020. godine simbolično označava početak najvećeg katastarskog projekta u Republici Hrvatskoj od kada postoje zemljišne knjige. 

Područja koja su obuhvaćena Višegodišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja se odnose na 9 katastarskih općina: Strašnik, Graberje, Gora, Sibić, Križ Hrastovački, Novo Selište, Mošćenica, Brest Pokupski i Petrinja. Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 5.455 hektara, odnosno 28.204 katastarskih čestica, te 15.832 zgrade. Izmjerom je obuhvaćena površina onih dijelova katastarskih općina na području Grada Petrinje koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području.
 
Početak radova je označen otkrivanjem informativne ploče na raskrižju ulica Matije Gupca i Voćarske ulice u Petrinji. Uz ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića na službenom otvorenju su bili i predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica grada Petrinje Magdalena Komes, viša savjetnica specijalistica u Državnoj geodetskoj upravi Maja Pupačić, pročelnica područnog ureda za katastar Sisak Marina Pešun, te predstavnici tvrtki izvođača i nadzora: Geodetski zavod Split d.d., Zavod za fotogrametriju d.d. i Geoanda d.o.o.
 
Katastarska izmjera Grada Petrinje je vrijedna 5,15 milijuna €. Za područje ostalih dijelova Sisačko-moslavačke županije također započinje katastarska izmjera, a godišnjim programom su obuhvaćena područja gradova Siska, Kutine i Gline te općine Topusko.
 
Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. usvojio je Hrvatski sabor 1. listopada 2021. godine i ujedno je Vlada Republike Hrvatske 3. lipnja 2022. donijela Godišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. godinu. Prema podacima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, površina građevinskih područja u Republici Hrvatskoj iznosi oko 550.000 ha što je 9,7 % od ukupne površine Republike Hrvatske, a na kojem se prema procjeni odvija više od 80% svih gospodarskih aktivnosti.
 
Sredstva potrebna za provedbu Programa za razdoblje 2021. – 2030. iznose 401.486.495,45 eura (3.025.000.000,00 kuna). Ona su dijelom osigurana na stavkama državnog proračuna, a većim dijelom Višegodišnji program financirat će se sredstvima iz EU fondova.

Pisane vijesti