GeoHrvatska – Prostorni podaci Republike Hrvatske

www.geohrvatska.hr     
 
Portal GeoHrvatska, razvila je Državna geodetska uprava u suradnji sa subjektima Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP), kako bi prostorne podatke NIPP-a približili građanima. GeoHrvatska na jednostavan, mobilan i intuitivan način omogućava korisniku da korištenjem službenih prostornih podataka subjekata NIPP-a, odnosno tijela javne vlasti Republike Hrvatske te uz pomoć svoje lokacije upozna i istraži prostor koji ga okružuje. Portal objedinjuje i vizualizira prostorne podatke subjekata NIPP-a, raspoređene u šest tematskih područja: Kvaliteta okoline, Zemljište, Priroda oko mene, Slobodno vrijeme, Područja pod zaštitom i Onečišćenja u blizini.

GeoHrvatska korisnicima nudi niz mogućnosti, ali naglasak je na pregledu podataka u okruženju lokacije korisnika korištenjem alata Podaci oko mene, koji prikazuje korisniku najbliže prostorne podatke odabranog tematskog područja, dok primjena alata Pretraži područje rezultira podacima najbližim trenutnom položaju na karti. Također, omogućena je pretraga po geografskim imenima/ulici i kućnom broju temeljem podataka Registra prostornih jedinica i Registra geografskih imena Državne geodetske uprave. U svrhu što boljeg iskorištavanja potencijala portala GeoHrvatska preglednik podataka proširen je osnovnim GIS alatima kako bi se korisniku pružilo više mogućnosti rada na dostupnim podacima.

Na portalu GeoHrvatska može se pregledati više od 20 skupova prostornih podataka koji se nalaze u nadležnosti 7 institucija. Važno je istaknuti kako korišteni podaci nisu smješteni na jedinstveno mjesto u okviru ovog portala, već se oni na interoperabilan način, putem mrežnih usluga koje poslužuju institucije nadležne za njihovo vođenje, prikazuju na portalu. To omogućuje da sustav poslužuje službene i ažurne podatke u nadležnosti subjekata NIPP-a.

Cilj razvoja portala GeoHrvatska je učiniti što veći broj prostornih podataka u nadležnosti tijela javne vlasti dostupnim građanima, a sve kako bi dijeljenjem i korištenjem podataka podigli razinu transparentnosti tijela javne vlasti.

Od puštanja u probni rad portala u studenom 2019. godine do danas (ožujak 2020.) aplikaciji je pristupilo preko 4.800 korisnika. Prosječno trajanje zadržavanja na portalu je 2,5 minute po sesiji.